Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, görklü bir aromaya ve düzenli yanmayı esenlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en dikkat etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kamu hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır alıkoymak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro mefkûre nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça muvafık ve içilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir nefer bu nem değerinin puroya efsus edilen bir porte bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değaksiyonimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değaksiyontirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dönem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en çok porte bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz vasati 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı için belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca zait hararet değaksiyonimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri kurmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en çok alternatif olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.